18 de maig de 2024

Ressenya de llibre: La Conquesta del pa, edició en català

S’acostuma  a dir que  els clàssics  mai passen de  moda, i si bé  no és  gens  recomanable generalitzar, en el cas  que  ens  ocupa podríem dir  que  la  dita  es compleix.. Ja que ni els  textos que  componen La Conquesta del pa  han perdut  gens  de vigència ni les  seves  propostes ha deixat de ser vàlides. Però no només això sino què el fet que aquesta  obra publicada  originalment el 1892 es publiqui per primer  cop en català ,gràcies a una acurada feina  de la Clara Cuennet Mas i de l’Anna Lirón Vilaró i acompanyada d’un pròleg que l’analitza des d’una perspectiva anarcofeminista ( per Yanira Hermida Martín) i d’un discurs de Wanbli Ohitika a mode d’epíleg titulat  Europa ha de morir; fan que aquesta obra de Piotr Kropotkin aterri directament a la  Catalunya del segle XXI.

Sobre l’autor Piotr Kropotkin (Moscou 1842- Dimitrov 1921) a part de les seves aportacions en els camps  de la  geografia i la  zoologia cal destacar els  seu paper com un dels grans  ideòlegs  de  l’anarquisme . Els seus  origens aristocràtics, pels quals  va  ser  anomenat el Príncep Anarquista, no van impedir mai que empatitzés i es solidaritzés amb els patiments de la classe treballadora. Aquest fet i els  seus posicionaments polítics els varen comdemnar a un periple vital de presó i exili que el van portar a viure arreu d’europa . No va ser fins l’esclat de la revolució a la seva Rússia natal que hi va poder tornar tot i mostrar-se obertament crític amb el caire que va adquirir el procés revolucionari.

A La Conquesta  Del Pa, segurament el seu text més conegut i difós, Kropotkin desgrana quins són els eixos i els passos que ha de seguir un procés revolucionari per a generar una  societat anarcomunista on tota la població tingui garantit el seu benestar, és a dir el pa. Al llarg del llibre i després d’analitzar els defectes i vicis de la societat capitalista i de la seva forma  d’organització, comença a descriure àmbit per àmbit, des de l’agricultura,les comunicacions, l’habitatge i el vestit, com hauria d’esser i gestionar-se una societat anarcomunista. Ho fa de manera analítica i senzilla però sense abandonar  en cap cas elpunt de  vista  científic; desglossant quins son els motius d’una situació tant desigual i injusta i quines propostes cal fer per a generar una  societat lliure i igualitària que  garanteixi a tothom el benestar i les millors condicions per a  desenvolupar-se en màxima llibertat.

En aquest sentit,no és cap casualitat que La conquesta del pa hagi esdevingut un dels llibres més influents en molts dels processos revolucionaris (o reivindicats com a tals ) des de al seva publicació. Des de ser referència a la Ucraïna makhnovista a esdevenir un manual indispensable per a la gran tasca revolucionària realitzada pels treballadors i treballadores anarcosindicalistes de la CNT l’any 1936, per acabar sent referenciat per el moviment Occupy a EUA ja en ple segle XXI.

Només quedar assenyalar la bona feina realitzada per l’Editorial Bauma pel que fa a l’edició artesanal, el format i el disseny (a carrec d’Ana  Varela) rústic i elegant sense caure en un luxe  que podria resultar contradictori. I animar a la lectura i relectura de La Conquesta del Pa que segur que animarà debats tant encesos com interessants i qui sap si alguna nova i esperada revolució.

AutorPiotr Kropotkin
EditorialBauma
IdiomaCatalà
ISBN978-84-126178-2-5
Pàgines254
Publicacióabril 2023
Pes0,500 kg
Dimensions21,7 × 15,5 × 2 cm

-

Deixa un comentari